A-kassernes historie

Historien om a-kasser starter tilbage i slutningen af 1800-tallet hvor de første arbejdsløshedskasser startede som private firmaer. De var i starten ikke statsstøttede og var altså afhængige af at størstedelen af medlemmerne var i beskæftigelse, for at have midler til at støtte de medlemmer der ikke har et job.

Alle kalder det i dag en a-kasse, men det er egentligt blot en forkortelse af ordet arbejdsløshedskasse, som var det man kaldte dem langt op i 1900-tallet. Den første store ændring imod det vi i dag kender som a-kasser kom i 1907 hvor den første a-kasse med statsstøtte blev oprettet, noget alle a-kasser er den dag i dag. Det betyder at staten bidrager til a-kasserne igennem det vi kender som AM-bidrag der trækkes fra alle lønmodtagere, modsat har staten en garanti for at a-kasserne er polstret til at give medlemmerne støtte, selv i perioder med høj arbejdsløshed. Samarbejdet inkluderer også at kontingentet til a-kassen er fradragsberettiget.

A-kassens Opgaver

De første a-kasser løste alle kun en opgave uden ekstra tilbud, de udbetalte økonomisk støtte til medlemmer der stod uden job. Det er stadig den primære opgave for a-kasserne, men løbende har de også påtaget sig opgaven om at give supplerende tilbud til jobløse, det kunne være kurser i jobsøgning eller individuelle møder der kan hjælpe en til at finde job.

 

Forskellige A-kasser

Med tiden er der kommet mange forskellige a-kasser i Danmark, ofte med udgangspunkt i brancher hvor man historisk oprettede sin egen a-kasse. I dag betyder det ikke ret meget hvilken a-kasse du vælger, da det er bestemt ved lov hvad du skal modtage fra a-kassen hvis du bliver arbejdsløs.

Det der afskiller dem er prisen og de tilbud de giver til dig både hvis du er i job og hvis du er jobløs. Nogle tilbyder alt fra coaches der kan hjælpe med din karriere til gennemgang af dit CV, hvor andre ikke tilbyder nogle ekstra ydelser. Det er derfor et spørgsmål om hvad du er villig til at betale for de ekstra ydelser din a-kasse tilbyder.

 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/PYhQ4T1ao6s” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *