Hvad går dine penge til i en a-kasse?

Som medlem af en a-kasse skal du indbetale et skattefrit beløb hver måned, et såkaldt kontingent. I kontingentet er der 3 beløb, som du dog ikke kan se værdien af individuelt, men du indbetaler til dit medlemsbidrag, ATP og så til a-kassens administration. De to første beløb er ens og de penge din a-kasse indkræver her betales direkte videre til staten, hvorefter de kun står tilbage med dit bidrag til a-kasse administrationen.

Du kan oveni dette vælge at indbetale til efterløn igennem af din a-kasse, det er ofte et beløb du skal betale for sig selv.

Priserne for en a-kasse varierer ikke nær så meget som ved fagforeninger og faktisk er forskellen på den billigste og dyreste a-kasse i Danmark under 2000,- årligt. En billig a-kasse koster omkring 5000,- hvor de dyreste koster omkring 7000,- De dyreste indkræver altså 2000,- mere pr. medlem til administration årligt.

 

Hvad bruges pengene til?

ATP og medlemsbidraget går direkte til at sikre dig dagpenge hvis du bliver arbejdsløs. Det er penge din a-kasse sendere direkte videre til staten og dine dagpenge kommer faktisk direkte fra staten når de udbetales, det er blot din a-kasse der administrerer det.

Retten til dagpenge er fastsat ved lov, selvom størrelsen løbende ændrer sig.

De penge vi kan se på udnyttelsen af er altså gebyret til a-kassen, da dine dagpenge vil være ens hos alle a-kasser. Hvor a-kassen tidligere kun fungerede administrative enheder der styrede udbetaling af dagpenge har vi de sidste 10 år set store ændringer. En række a-kasser kæmper om at tilbyde de lavest mulige administrationsomkostninger, med et produkt der kun indeholder det mest basale. Modsat har de dyre a-kasser ansat flere rådgivere, jurister og forskellige eksperter der skal hjælpe medlemmerne med karriereudvikling, jobsøgning og flere andre ting relateret til det at skifte eller stå uden job.

Samtidig er danskerne begyndt at kræve noget for pengene, betaler vi 2000,- ekstra om året vil vi også kunne føle hvad pengene bliver brugt til. Nye services som lønforsikring o.lign. er også blevet en del af den palette af services a-kasserne tilbyder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *