Den økonomiske tryghed

En af årsagerne til at mange vælger en a-kasse er den økonomiske tryghed, der følger med. Det er dog først efter mindst 1 års medlemsskab at det er tilfældet, grundet de meget strikse regler herhjemme.

Hvor tryg er en a-kasse?

Det er et af de helt store spørgsmål når mange danskere skal vælge a-kasse, nemlig hvor meget tryghed der egentligt følger med. Svaret kan være meget tvetydigt, da der nogle gange slet ikke følger noget form for tryghed med, det kan være hvis man fyres egenforskyldt eller hvis man selv opsiger sit arbejde. Det er dog kun en karantæne på 3 uger der kvitteres med. Dette gælder også deltidsjob, selvom du er fuldtidsforsikret!

Udover at det er muligt at få karantæne er der andre ting som er vigtige at være opmærksomme på. Bl.a. så er der ens rettigheder som studerende. Er du f.eks. lige blevet færdig med studiet, har du ret til en såkaldt dimmitenssats, som for tiden er 14.000 kr. før SKAT. Det kræver dog du melder dig ind i en a-kasse senest 14 dage efter endt studie. Er du medlem i forvejen er der ingen problmer.

Er du helt grøn og ny på markedet, så går der mindst et arbejdsår førend du får ret til dagpenge. Du skal optjene retten, og det kan kun gøres ved at arbejde. Der findes forskellige regler, alt efter om du er fuld eller deltidsforsikret. Reglerne kan du læse mere om på din a-kasses hjemmeside.

Den økonomiske situation på dagpenge

Er du på dagpenge og dermed også jobsøgende, så er du i trygge hænder, alt fald for en stund. Det handler om hvornår du blev arbejdsløs og hvor længe du har været det. Det tager tre hele år at genoptjene til en ny periode, hvis du har været på dagpenge. Din eksisterende periode gælder dog stadig, og fortsætter til de to år er gået.

Det kan ikke anbefales at stifte langsigtet gæld på dagpenge, da det betyder at du risikere at stå med en gæld du ikke kan komme ud af, og så venter RKI på dig. Danmarks register over dårlige betalere. Du kan med fordel bruge en låneberegner for at se hvordan du er stillet, også når lånet skal betales tilbage.

Kort fortalt handler det om sund fornuft og god dømmekraft!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *